Autor otokvis.info    Nedjelja, 25 Siječanj 2009 23:26    PDF Ispis E-mail
Malo o Visu
Otok Vis svojim geografskim položajem pripada srednjodalmatinskoj skupini otoka. Udaljen je 45 km od dalmatinskog kopna, a od najbližeg mjesta na Hvaru dijeli ga 18 km široki viški kanal. Površine je 90 km2 i na njemu živi odprilike 4000 stanovnika. Najviša točka na otoku je Hum sa 587 m nadmorske visine.
Dva su veća grada, Vis i Komiža, te mnoštvo manjih sela i zaselaka:  Podselje, Rukavac, Marine Zemje, Plisko Polje, Podšpilje, Žena Glava, Podhumlje,  Milna, Brgujac.

Otok Vis je Svjetska organizacija za zaštitu okoliša uvrstila među deset najbolje očuvanih otoka Sredozemlja zbog svoje netaknute prirode i brojnih uvala.

Poznato je nautičko središte na Jadranskoj obali zbog svoje isturenosti prema otvorenom moru i brojnih uvala. Mnogi mještani su smjestili svoje restorane, konobe i agroturizme uz samu obalu, pa je moguće kušati dalmatinsku kuhinju na svojim jahtama i brodovima.
Tradicionalnu trpezu koju, medu ostalim, nude vrhunski komiški restorani i konobe, nemoguce je zamisliti bez tih morskih plodova. Posljednjih se godina na Visu i Biševu, zahvaljujuci povecanom interesu turista, prije svega nauticara, razvija i agroturizam.

Poklonici sporta i aktivnog odmora na otoku Visu mogu birati izmedu padobranskog jedrenja, ronjenja, jahanja, šetnji po prirodi obilježenim pješackim stazama, kriketa, te brojnih izleta po otoku, kao i do susjednih otoka, sve do Diomedovog otoka-Palagruže.

Smještaj na otoku Visu je različit: od udobnih apartmana, hotela i soba, do robinzon turizma u usamljenim uvalama. Grad Vis se sastoji se od 2 dijela - Luke i Kuta. U dijelu Luka se nalazi trajketno pristanište i riva sa privezištem za jahte. Tu u nekoj od turističkih agencija možete iznajmit auto, skuter, biciklu ili se izabrati jednodnvevni izlet sa brodom. Luka je življi dio Visa gdje se uglavnom odvija život grada, a tu se ljeti možete i najbolje zabaviti u nekom od cafe barova.  Ukoliko želite mirniju atmosferu sa rastoranima i autentičnom kuhinjom, uputite se do Kuta.

Komiža je drugo najveće mjesto na otoku Visu u kojem živi oko 1500 ljudi. Komižani su se donedavno bavili prvenstveno ribarstvom, a manje poljoprivredom, no i oni se danas sve više okreću turizmu. Donedavno mali ribarski gradić, Komiža je postala ekskluzivno turisičko odredište koje svojim intimnim ambijentom i bogatom gastronomskom ponudom privlači svakodnevno sve više gostiju. Unatoč novim trendovima, uspomene na ribarska vremena, alate i običaje čuvaju se u ribarskom muzeju.

Na podrucju turisticke zajednice grada Komiže registrirano je oko tisucu postelja u privatnom smještaju (apartmani, sobe). U neposrednoj blizini gradske plaže nalazi se hotel Biševo** koji raspolaže s 300 postelja, 126 soba i 5 apartmana (wellness centar, mini golf).
Ažurirano ( Nedjelja, 25 Siječanj 2009 23:31 )