Srijeda, 18 Veljača 2009 23:47    PDF Ispis E-mail
Veza za otok Biševo ‘razdvojila’ Komižu

Dva mjeseca nakon što je u marini Kaštela svečano postavljena kobilica za gradnju linijskog broda za prijevoz putnika koji bi od svibnja ove godine trebao ploviti na državnoj liniji 612 Komiža - otok Biševo i obrnuto, na Skupštini Poljoprivredne zadruge “Komiža” zadrugari su većinom glasova nazočnih donijeli odluku da će i komiška zadruga prodajom dijela nekretnina kupiti svoj brod za istu liniju.

Poljoprivredna zadruga “Komiža” već godinama svojim brodom “Biševo”, izgrađenim daleke 1951. godine, održava liniju Komiža - otok Biševo, koju sufinancira Ministarstvo mora.

Međutim, u posljednje vrijeme brod je u iznimno lošem stanju i više nije siguran za prijevoz putnika, na što u PZ-u “Komiža” i ne negiraju. Budući da PZ “Komiža”, prema riječima Tonke Ivčević, komiške gradonačelnice, nije ništa učinio da osigura kvalitetan i siguran prijevoz na toj, za Komižane i turiste iznimno bitnoj liniji, grad Komiža zadužio je Nautički centar “Komiža” da poduzme potrebne radnje za nabavu novoga broda.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture raspisalo je natječaj za sufinanciranje nabave broda, a Nautički centar je prikupio potrebnu dokumentaciju, prijavio se na natječaj i dobio financijsku pomoć.
Tonka Ivčević: Komiža nije imala primjedbe

Gradonačelnica Ivčević je izjavila kako su članovi Nadzornog odbora i novi upravitelj PZ-a “Komiža” upoznati s navedenim radnjama, te da je jako iznenađena njihovim dopisom u kojemu stoji kako je PZ “Komiža” vlasnik koncesije do kraja 2009. godine, što nije točno, jer oni imaju koncesijsko odobrenje, a ne koncesiju.

Ivčević je na sjednici Gradskog vijeća izjavila da je predstavnike PZ Komiža upoznala s namjerom grada o nabavi novoga broda, te da oni nisu imali nikakvih primjedaba, niti su iskazivali namjeru ili interes za gradnju ili nabavu novoga broda.

I dok je komiška javnost duboko podijeljena oko toga čiji bi brod trebao ploviti za Biševo, onaj što ga gradi Nautički centar ili onaj koji će tek kupiti PZ “Komiža”, svi se slažu da je novi brod prijeko potreban.

U međuvremenu je komiško Gradsko vijeće, uz protivljenje dvoje vijećnika iz redova HDZ-a i jednog iz HSS-a, Nautičkom centru “Komiža”, čiji je osnivač i vlasnik Grad Komiža, dalo suglasnost za dugoročno zaduživanje - realizaciju kredita HBOR-a za gradnju broda u iznosu 1,5 milijuna kuna.

Bogoljub Mitraković
izvor: Slobodna Dalmacija

Pregleda: 23887
Komentari (3)Add Comment
otocanin
Ožujak 12, 2009
...

Vidit će mo da li će taj njihov brod isplovit kako su obećali u lipnju. Nisu ga još ni počeli graditi,a firma koja će im navodno graditi brod je pod stečajem. Sve su to samo predizborna obećanja.

Mate Motika
Ožujak 10, 2010
...

Ajme meni nije mi dobro; ajme meni nije mi dobro!

dobronamjerni
Rujan 16, 2011
...

evo već je jesen a vidjeli smo da je vozio i sad vozi dtari brod, ako se može nazvati brodom.

Napišite komentar
 
  smaller | bigger
 

busy
Ažurirano ( Četvrtak, 19 Veljača 2009 00:14 )